Ubuntu, Debian kökenli,kurulum ve kullanım kolaylığı ve düzenli sürüm aralığı ile öne çıkan Linux dağıtımıdır. Canonical Ltd. (Mark Shuttleworth'e ait) sponsorluğunda geliştirilmektedir.Ubuntu'nun hedefi son kullanıcı kitlesinin ulaşabileceği kolay, hızlı, ücretsiz, güçlü bir işletim sistemi oluşturmaktır. Anlamı Güney Afrika dilinde; "Ben, sen sen olduğun için, benim" demektir, aynı zamanda "başkalarına karşı merhametli, şefkatli, iyiliksever" olmak gibi insani değerlerin temel alındığı bir dünya görüşüdür. Linux For Human Beings "İnsanlık için Linux" sloganını kullanan Ubuntu, Debian'dan farklı olarak her 6 ayda bir yeni sürüm; her sürüm için de 18 ay destek sunmaktadır.
Ubuntu, GNU/Linux hakkında hiç tecrübesi olmayan kişilerin başlaması için ideal bir seçimdir.Özellikleri itibarıyla acemi, tecrübeli ve uzman kitleye de hitap etmektedir.Türkiye'de en çok bilinen ve kullanılan 2. Linux dağıtımıdır.
Kurulum
Kurulumu oldukça basit ve kolay olan Ubuntu; kurulum kolaylığında Windows Vista, SuSe, Mandriva ve Fedora Core ile rekabet etmektedir.Kurulum için önce işletim sisteminin canlı cd olarak açılması gerekir.Bundan sonra kurulum sadece install programının açılmasından ibarettir.Kurulum sırasında işletim sistemi üzerinde istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz.
Kullanım
Kullanışlılık üzerine odaklanılmış bir sürüm olan Ubuntu'da çok sayıda değişik kullanım özelliği bulunmaktadır.
* Diğer Linux dağıtımlarının aksine, Ubuntu'da su(super user) komutu yerine sudo kullanılır.
* Çok sayıda açık kaynaklı yazılım ile birlikte gelmektedir; OpenOffice.org,Firefox,Pidgin(eskiden Gaim) ve GIMP gibi.
* Windows'tan bazı özellikler içe aktarılabilmektedir; sık kullanılanlar ve duvar kağıdı gibi.
Paketler
Debian'ın APT (Advanced Package Tool) paket sistemini kullanan Ubuntu, repertuarlarınızı da genişletmeniz halinde 22.000'e yakın paketi internetten indirip kurmaya hazırdır. Apt programının görsel arayüzü Synaptic ile Ubuntu depolarından istediğiniz paketi arayıp kurabilirsiniz. İstediğiniz bir paketi seçtiğiniz zaman onun çalışması için gerekli tüm diğer paketleri de kendiliğinden seçecektir
Paket Sınıflandırılması
özgür yazılım özgür olmayan yazılım
desteklenen MAİN RESTRİCDET
desteklenmeyen UNİVERSE MULTİVERSE
Buradaki özgür yazılım ibaresi, Ubuntu'nun lisans şartlarını karşılayan yazılımlara verilen addır. Main,Restricted,Universe ve Multiverse ise bu yazılımların indirilebildiği depolardır.
Görsellik
Ubuntu GNOME masaüstü yöneticisi ile gelmektedir.GNOME'nin temel felsefesi olan sadelik aynen Ubuntu masaüstünde de yer almaktadır. KDE masaüstü tercih eden kullanıcılar Kubuntu'yu , XFCE tercih edenler ise Xubuntu'yu tercih edebilir veya Ubuntu larına kde-desktop,xfce-desktop paketlerini yükleyebilirler. Daha önceki sürümleri Compiz adlı masaüstü yöneticisyle beraber gelen Ubuntu'da 7.10 sürümü Compiz Fusion adlı yeni sürüm ile birlikte gelmektedir. Bu yazılım 3 boyutlu masaüstü başta olmak üzere çok sayıda görsel efekt içermektedir.
Ticari Lisanslı Yazılımlar
Ubuntu, bazı ticari kapalı kaynak yazlılımları doğrudan bünyesinde barındırmamaktadır.Bunların arasında;
* Bölge ayarı yapılmış DVDleri çözebilen(dekoder) programlar. Her ne kadar özgür Libdvdcss kütüphanesi bu işlevi yerine getirebiliyorsa da kimi ülkelerde yasadışı sayıldığı için Ubuntuya yüklenememektedir. Bu paketin sonradan Ubuntuya eklenmesiyle sorun giderilebilir.
* WMV ve MP3 gibi bazı ticari ses formatlarının çözücüleri. Sonradan bu kütüphanelerin eklenmesiyle sorun giderilebilir.
* Çok sayıda ticari tarayıcı eklentisi.Örneğin Adobe Flash, dahili olarak bulunmamakla beraber "flashplugin-nonfree" paketinin multiverse depolarından indirilmesiyle kullanılabilir.
Ubuntu resmi web sayfasından istenilen sayıda ücretsiz Ubuntu kurulum cd'si ve canlı (live) cd sipariş edilebilmektedir. Kapınıza kadar gelen cd'ler için hiçbir ücret talep edilmemektedir.
Sürümler [değiştir]
Ubuntu, altı ayda bir sürüm çıkartmaktadır. Sürüm numarası çıktığı yıl ve aya göredir. Örnek olarak Ubuntu 4.10, 2004 yılının 10'uncu ayında sunulmuştu.
Sürüm Çıkış tarihi Kod Adı
4.10 Ekim 20, 2004 Warty Warthog
5.04 Nisan 8, 2005 Hoary Hedgehog
5.10 Ekim 13, 2005 Breezy Badger
6.06 Haziran 1, 2006 Dapper Drake
6.10 Ekim 26, 2006 Edgy Eft
7.04 Nisan 19, 2007 Feisty Fawn
7.10 Ekim 18, 2007 Gutsy Gibbon
8.04 Nisan, 2008 Hardy Heron
Türevleri
Ubuntu'nun, felsefesini paylaşan ancak farklı alışkanlıklara sahip kullanıcılar için birçok farklı türevi oluşturulmuştur, bunlar:
Kubuntu logosu
Kubuntu logosu
* Kubuntu, GNOME yerine KDE masaüstü ortamı kullanan türevi
* Edubuntu, eğitim amaçlı olan türevi
* Xubuntu, Xfce masaüstü ortamına sahip olan "hafif" sürümü
Ayrıca resmi olmayan ubuntu türevleri de mevcuttur:
* Fluxbuntu, Fluxbox masaüstü ortamına sahip olan "daha hafif" sürümü
* [nUbuntu], güvenlik araçlarıyla donatılmış bir türevi
* zUbuntu, IBM zSeries makineleri için düzenlenmiş türevi
* [Ebuntu], Enlightenment 0.17 pencere yöneticisini kullanan ubuntu türevi
* Google firmasının Goobuntu adında bir Linux dağıtımı hazırlamakta olduğu haberleri yayılırken Google'ın yaptığı açıklamaya göre bu dağıtımı şirket dışına çıkarmak gibi bir amaçları olmadığını sadece kendi kullanımları için olduğu açığa çıkmıştır.
Sistem gereksinimleri
En son sürüm Ubuntu resmi olarak Intel x86 ve AMD64 mimarilerinde Masaüstü çeşidiyle; Intel x86, AMD64 and SPARC mimarilerinde ise Sunucu çeşidiyle yayımlanır.[3][4]
Aşağıdaki sistem gereksinimlerini karşılayamayan bilgisayarlar için, resmi bir Ubuntu çeşidi olan ve Xfce masaüstü yöneticisini kullanan Xubuntu, belirtilen RAM ve disk alanının yarısı ile de çalışabilir.
Sunucu
Oldukça eski sistemlerde bile çalışabilir (Örn. 32 MB RAM'li bir 75 MHz Pentiumda[5]). Sunucu çeşidi için en düşük sistem gereksinimleri:[6]
* 300 MHz x86 işlemci
* 64 MB bellek (RAM)
* En az 2 GB disk alanı (tam yükleme ve takas (swap) alanı için)
* 640x480 çözünürlüğü destekleyen bir ekran kartı
* CD-ROM sürücü
Masaüstü
Masaüstü çeşidi için, tavsiye edilen en düşük "sistem gereksinimleri"[6]
* 500 MHz x86 işlemci
* 192 MB bellek (RAM)
* 8 GB disk alanı (seçime bağlı 4 GB de olabilir)[7]
* 1024x768 çözünürlüğü destekleyen bir ekran kartı
* Ses kartı
* Bir ağ ya da İnternet bağlantısı
Edinme
Yazılımı, üretici sitesinden indirebileceğiniz gibi aynı zamanda kargo masrafı bile ödemeden adresinize sipariş edebilirsiniz. Bütün dünyaya gönderi yapılmakta ve yaklaşık olarak 8-10 gün içerisinde elinize ulaşmaktadır. Önemli bir nokta olarak şunu unutmamakta yarar vardır; Türkiye ve diğer ülkelere gönderilen kargoların ulaşması için ortalama 1 aylık bir zaman dilimi gerekli olabilir. Siparişi aşağıdaki adresten verebilir ve takibini yapabilirsiniz.
Website: kubuntu.com
Şirket/
geliştirici: Canonical Ltd.
IS Ailesi: Unix
Kaynak Modeli: Açık Kaynak
Son kararlı sürüm: 7.10 / 18 Ekim,2007
Yönetici Paketi: Synaptic
Desteklenen Platformlar: PC
Çekirdek türü: Monolitik çekirdek
Varsayılan kullanıcı arayüzü: GNOME
Lisans: Çeşitli
Çalışma Bölgesi: Güncel